Peruskoulun jälkeen

Espoossa jokaiselle peruskoulunsa päättäneille turvataan jatkopaikka. Suurin osa opiskelijoista jatkaa peruskoulun jälkeen lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai tulee valituksi erilaisiin lisä- tai valmistaviin koulutuksiin. Peruskoulun jälkeisiin opintoihin hakeudutaan valtakunnallisen yhteishaun kautta. 

Yhteishaun jälkeen 2018 -esite (pdf, 1015 Kt)

(uusi esite julkaistaan huhtikuussa 2019)

Yhteishaun tulokset

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 13.6.2019 oppilaitosten verkkosivuilla.

Opiskelupaikan vastaanottaminen on vahvistettava viimeistään torstaina 27.6.2019. Jos et ota saamaasi opiskelupaikkaa vastaan, ilmoita paikan peruuttamisesta oppilaitokseen. Peruutuspaikoille valitaan opiskelijat varasijojen mukaisessa järjestyksessä. Ilman koulutuspaikkaa jääneet saavat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan hakijan pistemäärä ja sijoittuminen varasijoille kussakin hakukohteessa.

Lukiopaikan vastaanottaminen 13.–27.6.2019

Tieto opiskelupaikasta julkaistaan aikaisintaan 13.6.2019. Lukioon valittujen nimet löytyvät lukioiden omilta kotisivuilta sekä osoitteesta www.espoo.fi/lukiovalinnat, niiden hakijoiden osalta, jotka ovat antaneet julkaisuluvan. Opiskelijaksi valituille lähetetään postitse valintapäätös viimeistään 18.6. alkavalla viikolla.

Opiskelupaikka on vastaanotettava 27.6.2019 mennessä.

Voit tulla käymään lukiossa, vaikka olisit ottanut lukiopaikan vastaan sähköisesti. Paikan päällä saat hyödyllistä tietoa opintojen aloittamista varten. Saat lukiosta tiedon hankittavista kirjoista, oppimateriaaleista, lukujärjestyksen laatimisesta, tietokoneen ja laskimen sekä tarvittavien ohjelmien hankinnasta. Osassa lukioista on 13–14.6. paikalla myös tutor-opiskelijoita, joilta voit kysyä opiskeluihin liittyviä asioita. Voit myös tutustua koulun tiloihin. Saatat myös saada mukaasi lomakkeita, joita tulee täyttää opiskelua varten.

Mikäli et pääse itse käymään lukiossa, ole yhteydessä rehtoriin tai koulusihteeriin, tarkista koulun nettisivuilta ajankohtaiset asiat ja tuo täytetty Opiskelutietolomake perusopetuksesta jatko-opintoihin (pdf, 618 Kt) koululle viimeistään opintojen alkaessa.

Haku koulutuksiin jatkuu kesällä!

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa lukiossa tai ammattikoulussa? On vielä monta mahdollisuutta saada jatkopaikka! Kesän hakuaikoihin ja koulutuksiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Lisähaut kevään yhteishaussa täyttämättä jääneille lukiopaikoille alkavat aikaisintaan 14.6. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa, ks. omnia.fi/jatkuvahaku. Haku kymppiluokille ja valmistaviin koulutuksiin alkaa jo 21.5.2019. Kesän aikana voi myös vapautua peruutuspaikkoja, joita täytetään varasijalistan mukaan.

Koulutustarjonnan löydät Opintopolusta. Hae koulutukseen ja lähde hyvillä mielin kesäloman viettoon!

Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen

Perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan 21.5.–23.7.2019 Opintopolun kautta. Nettihakemus on tallennettava hakujärjestelmään viimeistään 23.7.2019 klo 15.00. Valmistavia koulutuksia ovat

Valmistavan koulutuksen haun tulokset julkaistaan perjantaina 2.8.2019. Oppilaitokset ilmoittavat valinnasta puhelimitse. Valitun toivotaan ilmoittavan opiskelupaikan vastaanottamisesta puhelimitse oppilaitokseen maanantaina 5.8.2019 klo 15 mennessä. Yhteystiedot löytyvät koulujen kotisivuilta. Valmistavan koulutuksen opiskelupaikan menettää, jos sitä ei ota vastaan 16.8.2019 mennessä.

Mistä saan apua ja neuvontaa?

Toimitathan opiskelutietolomakkeen uuteen opiskelupaikkaasi!

Opiskelutietolomake (ks. liite alla) palautetaan täytettynä siihen oppilaitokseen, mistä oppilas ottaa paikan vastaan seuraavaksi lukuvuodeksi. Lomake on pääkaupunkiseudun yhteinen ja sen täyttäminen on toivottavaa. Peruskoulunsa keväällä päättävät oppilaat saavat paperisen lomakkeen päättötodistuksen mukana.

Opiskelutietolomake perusopetuksesta jatko-opintoihin (pdf, 618 Kt)