Suun terveys


Terve suu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleissairauksiin, ja suun alueen sairaudet voivat edetä pitkälle oireettomina. Suun terveys perustuu hyvään omahoitoon ja yksilöllisten tarpeiden mukaiseen hammashoitoon.

Suunhoito-ohjeita löytyy Suomen hammaslääkäriliiton verkkosivuilta.

Suun terveys

Hampaiden puhdistus  

Säännöllisellä ja huolellisella hampaiden harjaamisella ja hammasvälien puhdistamisella voit vähentää kariesta eli hampaiden reikiintymistä. Suun puhdistuksen tarkoituksena on bakteeriplakin poistaminen hampaiden pinnoilta, hammasväleistä ja ienrajoista. Puhdas hammaspinta ei reikiinny.

Hampaiden harjaaminen huolellisesti kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla vahvistaa kiillettä ja vähentää hampaisiin kiinnittyvää plakkia. Hammasvälien puhdistus hammaslangalla tai -lankaimella puhdistaa ne osat hampaista, joihin hammasharja ei yllä. Hyvä hammasharja on pehmeä, käyttäjän käteen ja suuhun sopiva.

Sähköhammasharja on suositeltava vaihtoehto tavalliselle hammasharjalle, sillä se on helppokäyttöinen ja tehokas. Sen etuja ovat pieni, pehmeä harjasosa ja se, että harja tekee itse harjausliikkeen. Harjaustuloksen tarkastamiseen voi käyttää apteekista saatavia plakkiväritabletteja. Ne värjäävät plakin punaiseksi ja helpottavat sen havaitsemista.