Suun terveydenhuolto

 

Hammashoidon ajanvaraus

Ajanvaraus palvelee verkossa ja puhelimitse. Kiireellisissä asioissa saat apua ympäri vuorokauden.

Kiireetön hoito

Hammashoidon ajanvaraus ja esitietolomakkeen täyttö verkossa.

Hammashoitoloiden ajanvarausnumero  09 816 30300  palvelee arkisin klo 7.45–16.

Hammashoidon ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Voit jättää numerosi automaattiin, ja soitamme sinulle takaisin saman päivän aikana.

Lähetämme tekstiviestimuistutuksen varatusta ajasta kaksi päivää ennen vastaanottoaikaa. Tekstiviestipalvelun toimimattomuus ei ole peruste maksun mitätöimiseen.

Ajan perumisen voit jättää vastaajaan kaikkina vuorokauden aikoina. Ajan voit perua myös verkossa (oikomishoitoaikaa ei voi perua sähköisesti). Muistathan perua aikasi viimeistään vastaanottoaikaa edeltävänä päivänä klo 14. Veloitamme perumattomasta poisjäännistä tai viime hetken perumisesta.

Täytä esitietolomake ennen ensimmäistä käyntiä. Jos olet saanut tekstiviestipyynnön, voit täyttää lomakkeen sähköisesti verkossa.

Vaihtoehtoisesti voit tulostaa ja täyttää paperisen lomakkeen aikuisen esitietolomake / lapsen esitietolomake ja tuoda sen mukanasi vastaanotolle.

Kiireellinen hoito

Kiireellinen ensiapu arkipäivisin

 • Kiireellisen hammashoidon ajanvaraus netissä: voit varata ajan Kilon arkipäivystykseen Trillakatu 5 (hoitola on avoinna klo 8-16).
 • Kiireellisen hoidon ajanvaraus puhelimitse arkisin klo 7–16, puh. 09 816 35900. Mikäli olet alle 18-vuotias tai liikuntaesteinen, saat kiireellisen hoidon lähellä olevassa hammashoitolassa.

Kiireellinen ensiapu iltaisin

Espoolaisten hammashoidon arki-ilta-, viikonloppu- ja pyhäpäivystys on Haartmanin sairaalassa (Haartmaninkatu 4, rakennus 12, Helsinki). Soita aina ensin päivystyksen ajanvaraukseen, puh. 09 3104 9999.

 • Ajanvaraus on auki arkisin klo 14–21
 • Viikonloppuisin sekä pyhinä klo 8–21

Yöpäivystys

Hammashoidon yöpäivystys toimii klo 21–8 Töölön sairaalan tapaturma-asemalla, suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteydessä, osoitteessa Töölönkatu 40, Helsinki. Yöpäivystyksessä hoidetaan vain välitöntä hoitoa tarvitsevia potilaita, joiden hoitoa ei voida lääketieteellisin perustein siirtää seuraavalle päivälle klo 8 alkaen tehtäväksi.

Soita aina ensin yöpäivystyksen ajanvaraukseen, puh. 040 621 5699.

Hoitosi tarve arvioidaan puhelimessa tai Töölön tapaturma-aseman vastaanotossa.

Kiireetön vai kiireellinen hoito?

Kiireellistä hoitoa vaativat oireet

 • Turvotus, johon liittyy kuumetta
 • Suun avaamis- ja sulkemisvaikeudet
 • Hengitys- ja nielemisvaikeudet
 • Suun / leukojen alueen vamma tai tapaturma
 • Kipu / särky, johon särkylääke ei auta
 • Verenvuoto, esim. poiston jälkeen, joka ei lakkaa 45–60 min. painesiteellä
 • Kaikkiin kiinteisiin ja irrotettaviin oikomiskojeisiin liittyvät ongelmat
 • Erityisen haittaava lohkeama hampaassa tai paikassa


Tilanteita, joissa aika pyritään antamaan kolmen viikon kuluessa

 • Lievä kipu, johon särkylääke auttaa
 • Vihlominen kylmälle tai kuumalle
 • Hampaan tai paikan lohkeama
 • Proteesien ongelmat

Hammashoitoloiden yhteystiedot

Hammashoitolat ovat avoinna arkisin klo 8-15. Hammashoitoloiden  ajanvarausnumero  09 816 30300  palvelee arkisin klo 7.45–16.

Tiedustelut hammashoidon laskuista ja maksuista: hammashoito.asiakaspalvelukeskus@espoo.fi

Espoon keskus 

Kalajärven hammashoitola
Käyntiosoite: Ruskaniitty 4
Postiosoite: PL 2515, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Samarian terveysasema / Espoon keskus / Hammashoitola
Käyntiosoite: Terveyskuja 2
Postiosoite: PL 2516, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Espoon sairaalan hammashoitola
Käyntiosoite: Karvasmäentie 6
Kulkuohje Jorvin sairaala-alueella
Postiosoite: PL 2550, 02070 Espoon kaupunki

Espoonlahti

Espoonlahden hammashoitola
Käyntiosoite: Merikansantie 4  
Postiosoite: PL 2400, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Kivenlahden hammashoitola
Käyntiosoite: Meriusva 3, 2 krs.
Postiosoite: PL 2410, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Nöykkiön hammashoitola
Käyntiosoite: Oxfotintie 8
Postiosoite: PL 2402, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Leppävaara

Kilon hammashoitola
Käyntiosoite: Trillakatu 5
Postiosoite: PL 2137, 02070 ESPOON KAUPUNKi

Leppävaaran hammashoitola
Käyntiosoite: Konstaapelinkatu 2
Postiosoite: PL 2119, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Ruusulinnan hammashoitola
Käyntiosoite: Huvilinnantie 4
Postiosoite: PL 2113, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Matinkylä-Olari

Matinkylän terveysaseman hammashoitola
Käyntiosoite: Matinkatu 1
Postiosoite: PL 2307, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Tapiola

Haukilahden hammashoitola
Käyntiosoite: Haukilahdenkatu 19
Postiosoite: PL 2231, 02070 ESPOON KAUPUNKI

Tapiolan hammashoitola
Käyntiosoite: Ahertajantie 2
Postiosoite: PL 2216, 02070 ESPOON KAUPUNKI


Töölön sairaalassa toimii suusairauksien yöpäivystys klo 21.00–8.00 (Töölönkatu 40, Helsinki). Yöpäivystyksessä hoidetaan vain välitöntä hoitoa tarvitsevia potilaita, joiden hoitoa ei voida lääketieteellisin perustein siirtää seuraavalle päivälle klo 8.00 alkaen tehtäväksi.

Hammashoidon asiakasmaksut

Kunnallisen hammashoidon maksuja ei eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta (maksu perumatta jätetystä poisjäännistä, oikomislaitteen häviäminen tai vahingoittuminen käyttöohjeiden vastaisen menettelyn tai huolimattomuuden vuoksi) peritä alle 18-vuotiailta.

Käynnistä suuhygienistillä peritään käyntimaksu 10,20 euroa ja hammaslääkärillä käynnistä 13,10 euroa. Lisäksi peritään toimenpidekohtaisia maksuja, jotka vaihtelevat tehtyjen toimenpiteiden mukaan.

Erikoishammashoidon käyntimaksu on 19,20 euroa käynti.

Perumattomasta poisjäännistä tai viime hetken perumisesta laskutetaan 50,80 euroa kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä.

Hammashoidon asiakasmaksut

Purentavirheet ja oikomishoito

Hampaiden tarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös purenta. Tarvittaessa sinut ohjataan oikomishoidon erikoishammaslääkärille seulontaan, jossa arvioidaan purentavirheen vaikeusaste, oikomishoidon aloittamisen tarpeellisuus sekä, erityisesti lapsipotilailla, hoidon aloittamisajankohta.

Purentavirheet

Espoossa oikomishoitoon on mahdollista päästä valtakunnallisten suositusten mukaisesti.

Purentavirheet pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan asteikolla 1-10. Espoon kaupunki hoitaa vaikeusasteisiin 8–10 luokiteltavat purentavirheet. Lievemmissä tapauksissa potilas voi halutessaan hakeutua oikomishoitoon yksityishammaslääkärille omakustannusperiaatteella.

Oikomishoito

Oikomishoito edellyttää hyvää suun terveyttä. Hampaissa ei saa olla reikiä eikä ientulehdusta, ja hampaat tulee puhdistaa moitteettomasti koko hoidon ajan.

Oikomiskojeita tulee käyttää ohjeiden mukaisesti, ja ne tulee ottaa mukaan jokaiselle hoitokäynnille. Oikomishoidon alussa hampaissa saattaa olla muutaman päivän ajan arkuutta.

Oikomishoito kestää keskimäärin 1–3 vuotta. Tämän jälkeinen retentio- eli ylläpitovaihe kestää tavallisesti kaksi vuotta.

Hoito on maksutonta 18 vuoden ikään asti. Peruuttamatta jääneestä hoitokäynnistä peritään maksu 15 vuotta täyttäneiltä. Kadonneista, tai huolimattomassa käsittelyssä rikkoutuneista oikomiskojeista, aiheutuneet kustannukset jäävät potilaan itsensä korvattaviksi. Jos potilas ei käytä oikomiskojeita oikojan ohjeiden mukaisesti ja koje joudutaan sen takia uusimaan, hammaslaboratoriokustannukset tulevat potilaan maksettaviksi.

Ensiapu

Mikäli oikomiskoje, retentiolanka, retentiolevy tai oikomiskojeen jokin muu osa rikkoutuu tai vääntyy, tai kojetta ei jostakin muusta syystä voida käyttää tarkoitetulla tavalla, potilaan tulee mahdollisimman pian ottaa yhteyttä suun terveydenhuollon ajanvaraukseen, puh. 09 816 30300.

Palvelut eri ikäisille     

Ensimmäistä lasta odottavat perheet

Ensimmäistä lasta odottaville perheille järjestetään maksuton terveysneuvontakäynti. Odotusaika on otollinen hetki omaksua tietoa tulevan lapsen suun terveydestä ja hoidosta, sillä vanhempien terveys-, ravinto- sekä suunhoitotottumukset periytyvät lapselle. Tavoitteena on, että vanhempien suu ja hampaat ovat terveet ennen lapsen syntymää. Käynti ei sisällä suun terveystarkastusta, vaan siinä luodaan perusta hyville terveystottumuksille, arvioidaan yhdessä tarpeelliset hoitotoimet ja sovitaan palveluihin ohjauksesta. Ajan voi varata hammashoidon ajanvarauksesta.

Lapset ja nuoret

Määräaikaistarkastukset tehdään koko ikäluokalle. Määräaikaistarkastuksiin kutsutaan kirjeellä. Kaikille lapsille ja nuorille tehdään myös yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään seuraavien suuhygienisti- ja hammaslääkärikäyntien ajankohdat, kotihoito, ehkäisevä ja korjaava hoito, purennan kehityksen seuranta ja mahdolliset röntgenkuvaukset.

1-, 3- ja 5-vuotiaat saavat postitse kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta varata aika suun terveystarkastukseen. Ajan voi varata netistä tai puhelimitse. Kirje tulee vähän ennen lapsen syntymäkuukautta tai sen aikana.

1 -, 3-, 5-, ja 8 -luokkalaiset saavat kirjeen, jossa kerrotaan mahdollisuudesta varata aika suun terveystarkastukseen. Ajan voi varata netistä tai  puhelimitse.

Kaikki 17-vuotiaat espoolaiset saavat kirjeen, jossa kehotetaan varaamaan aika suun terveystarkastukseen.

Opiskelijat

Espoolaisissa oppilaitoksissa opiskelevat voivat kotipaikkakunnasta riippumatta hakeutua suun terveystarkastukseen kunnalliseen hammashoitoon Espoossa. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaille.

Aikuiset

Kaikille tarkastetuille potilaille tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa määritellään hoidon tarve ja toteuttamisaikataulu sekä seuraavan tutkimuksen ajankohta. Hoitosuunnitelma perustuu hoidon tarpeeseen, ja se vaatii sekä potilaalta että ammattilaiselta sitoutumista yhdessä asetettuihin tavoitteisiin.

Näin hoidat suusi terveyttä

Terve suu on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä. Suun alueen tulehduksilla on osoitettu olevan yhteyksiä moniin yleissairauksiin ja suun alueen sairaudet voivat edetä pitkälle oireettomina. Hyvä suun terveys perustuu hyvälle omahoidolle ja jokaiselle yksilöllisen tarpeen mukaan määritellylle hammashoitosuhteelle.

Näin hoidat suusi terveyttä

Suun terveydenhuollon palvelulupaus

Kaikenikäiset ovat oikeutettuja Espoon suun terveydenhuollon palveluihin. Voit toivoa tarkastusaikaa haluamastasi hoitolasta.

 • Tavoitat meidät helposti. 
 • Saat kiireellistä ensiapua vuoden jokaisena päivänä.
 • Saat hoitosuunnitelman useammaksi vuodeksi kerrallaan.
 • Lapset ja nuoret saavat kutsun suun terveystarkastukseen.
 • Voit asioida myös netissä.
 • Kehitämme jatkuvasti asiakaspalveluamme.