Finnoo.fi

5 kysymystä, joihin vastaamalla voit arvioida valintojen ympäristöystävällisyyttä


ympäristöystävällisyys2

Valintoja tekevät kaikki, ja valinnoilla on aina vaikutusta. Ympäristöystävällisempiä valintoja vaaditaan niin valtiolta, kunnilta kuin yrityksiltä ja yhdistyksiltä sekä myös yksilöiltä. Välillä on vaikeaa arvioida, onko oma toiminta kestävää ja vastuullista, sillä harvoin kyseenalaistamme omaa toimintaamme valintoja tehdessä. Impulsiiviset valinnat usein kuitenkin kuormittavat luontoa ja ilmastoa, joten on hyvä opetella hillitsemään harkitsemattomia kulutustottumuksia. Olitpa sitten tekemässä valintoja yksilönä, yrittäjänä, työntekijänä tai osana harrastustoimintaa tai yhdistystä, voi näitä viittä kysymystä käyttää apuna omassa pohdinnassa. 

 

Miten asumisesta koituviin päästöihin voi vaikuttaa?

 

Asuminen tuottaa yhden kolmasosan yksilön hiilijalanjäljestä. Monet kokevat tuon jalanjäljen olevan myös sellainen, johon ei itse juuri pysty vaikuttamaan. Useita huolestuttaa myös asumisen mukavuus. Voinko minä oikeasti tinkiä asunnon koosta, tarvitsenko näin monta huonetta tai pystynkö pudottamaan huoneen lämpötilaa parilla asteella? Jokainen tekee näiden osalta omat arvionsa. Kun valojen sammuttamisesta, pienemmästä huonelämpötilasta sekä yhteisöllisestä asumisesta saa itselleen rutiinin, ei se loppujen lopuksi poikkea juuri asumisen viihtyvyydestä. Asumisen päästöjä pohtiessa voi myös miettiä, onko remontille tarvetta. Vanhat ikkunat voi olla hyvä vaihtaa, ja uusia kodinkoneita ostaessa voi suosia energiatehokkaampia koneita. Yksi hyvä tapa on seurata sähkön ja veden kulutusta säännöllisesti. Seuraamalla lukuja näkee sen, mitä konkreettisia vaikutuksia omilla valinnoilla on etenkin pitkällä aikavälillä. 

 

Kuinka hyvin osaan ja jaksan kierrättää?

 

Kierrättäminen on helppoa ja mukavaa. Se opetetaan monille jo koulussa, ja kierrätysohjeet on saatavilla netistä muutamalla klikkauksella. Yllättävän moni meistä heittää kuitenkin sekajätteeseen asioita ja esineitä, jotka olisi voinut kierrättää joko kokonaan tai osittain. Kierrättämisestä on saatavilla helppoja video-oppaita myös verkossa, ja monet ovat valmiita auttamaan, mikäli kierrättämisestä on mitään kysyttävää. Toinen kysymys on jaksaminen, sillä kierrättäminen voi viedä hieman aikaa etenkin, mikäli tuotteista täytyy irrotella eri osia eri lajitteluastioihin. Tätä voi helpottaa kahdella tavalla. Valitse tuotteita, jotka on mahdollisimman helppo kierrättää, jolloin säästyt vaivalta. Toinen, kestävämpi menetelmä on tehdä kierrättämisestä tapa. 

 

Voiko edullinen tuote olla kestävästi ja vastuullisesti tuotettu?

 

Uutta tuotetta hankkiessa tulee houkutus valita se edullisin vaihtoehto. Se voi olla joissain tapauksessa hyvä valinta yksilön kannalta, mutta hiilijalanjäljen sekä vastuullisuuden näkökulmasta asia on usein toisin. Tuotteen elinkaarella on väliä. Kulutamme esimerkiksi elektroniikkaa yhä enemmän, ja vaihdamme puhelinta uuteen jo parin vuoden välein. Teknologiatuotteissa paras tapa on valita kestäviä vaihtoehtoja, joiden huoltaminen on helppoa ja vaivatonta. Olipa tuote mikä tahansa, on siitä aina olemassa ympäristöystävällisempi vaihtoehto. 

 

Miten matkustaminen vaikuttaa hiilijalanjälkeen, jota tuotan?

 

Matkustamisen hiilijalanjälki on iso. Automatkat ja lentäminen saastuttavat eniten, ja näiden vähentäminen on useammalle myös haasteellista. Esimerkiksi asuntoa hankkiessa on kuitenkin hyvä pohtia matkaa työpaikan ja harrastusten sekä kodin välillä. Pitkät ajomatkat saastuttavat. Mikäli halutaan asua väljemmin kaupungin ulkopuolella, on joukkoliikenne seuraavaksi tarkasteltavana. Pääsenkö matkustamaan töihin junalla vai täytyykö käyttää linja-autoa? Vaikka useimmiten matkustamisesta koituvat päästöt koostuvat suurimmaksi osaksi lomamatkoista, on myös arjessa olevalla pakollisella, jokapäiväisellä matkustamisella merkitystä ympäristöystävällisyyden kannalta. 

 

Osaavatko sukulaiset ja muu lähipiirini tehdä kestäviä valintoja? 

 

Omat valinnat voivat olla kestäviä niin asumisen kuin elämisen suhteen, mutta asia voi olla eri omassa lähipiirissä. Kulutustottumukset ovat yksilöllisiä, eikä kaikkien kuluttamiseen voikaan pakolla vaikuttaa. Kulutustottumuksista ja ympäristöystävällisyydestä on kuitenkin hyvä keskustella oman lähipiirin kanssa. Mikäli aihe on vaikea, voi sen esittää taloudellisten säästöjen kautta, jolloin moni alkaa näkemään arvoa kestävien valintojen tekemisessä.